«Το πόδι του μπατόν σου»

Άγνωστο Ρετάλι 51, 22 December 2023

Σήμερα ο Δεκέμβριος έχει 22. Είναι η πρώτη ημέρα του χειμώνα. Tο φθινόπωρο που πέρασε, μας βρήκε να περπατάμε ανήσυχοι στα τοπικά βουνά. Η καλή παρέα, ο αέρας και το κρύο συνόδευαν την κούραση. Πιστά στην ελάφρυνση του ανθρώπινου κόπου, τα μπατόν ή όπως αναγράφονται στο ιντερνέτ, τα hiking poles, συντρόφευαν τις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Στην επιτροφή, γύρισαν και αυτά ελαφρύτερα, αφήνοντας κάπου στο βουνό τα λαστιχένια ποδαράκια τους.

Σύντομα, βρεθήκαμε μπροστά στην εξής παρατήρηση: η άκρη από τα μπατόν, ή αλλιώς το ποδαράκι ή hiking pole tip, είναι κάτι το αναλώσιμο. Φεύγει εύκολα και χάνεται ανάμεσα στα χόρτα ή στο χιόνι ή στα βράχια. Χωρίς το ποδαράκι, το μπατόν μένει με την μεταλλική του μύτη εκτεθημένη. Έχοντας μικρότερη επιφάνεια στήριξης, συνέχεια σκέφτεσαι μήπως σε προδόσουν. Γιατί όμως; Έχει νόημα να μπαινοβγαίνουν τόσο εύκολα; Πρέπει να κουβαλάς μαζί σου ανταλλακτικά ποδαράκια; Ρωτήσαμε το chatgpt να μας πει. Μας εξηγεί, ότι υπάρχει η αναγκαιότητα αλλαγής τους άμεσα, εκείνη την ώρα που περπατάς δηλαδή, ανάλογα με το είδος της ορειβασίας, του τεραίν όπως το λένε, καθώς και διάφορες αόριστες ιδέες ώστε να μην χάονται. Δεν μας γέμισαν το μάτι.

Δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Το ποδαράκι είναι κάτι μικρό, ελαστικό, που θα ήθελες να είναι σε φανταχτερό χρώμα. Αν το χάσεις θα χρειαστείς ένα ή δύο και δεν έχει τόσο νόημα να αγοράσεις μία δεκάδα ώστε να στοκάρεις. Το σχήμα του είναι τυπικό. Εμπεριέχει μέσα μία μικρή μεταλλική ροδέλα, που μπορείς να την σφηνώσεις και μόνος σου. Η ροδέλα έχει ως σκοπό να αυξήσει την επιφάνεια επαφής του μεταλικού άκρου του μπατόν, με άλλα λόγια να μη σου τρυπήσει το ποδαράκι. Όλα αυτά οδήγησαν σε έναν και μόνο δρόμο :

Σε αυτό το πρόβλημα, η λύση του 3d printing είναι απόλυτα εφικτή. Σέβεται τους πόρους, κατασκευάζεται τοπικά και μόνο μετά από επιθυμία, το σχέδιο είναι ανοιχτό και ελεύθερο, οι χρόνοι εκτύπωσης και το κόστος είναι μηδαμινά, η προσθήκη μίας μεταλλικής ροδέλας δίνει στο εκτυπωμένο ίδιες ιδιότητες με το κανονικό. Το χρώμα μπορεί να σε βοηθήσει την επόμενη φορά να μην το χάσεις. Ψάξαμε στις βιβλιοθήκες (όπως στο prusaprinters.org ή thingiverse.com) για σχέδια από άλλους χρήστες αλλά δεν ήταν κάτι ικανοποιητικό. Το σχεδιάσαμε σε λιγότερο από δύο ώρες. Μετά από δοκιμή στο πεδίο, σκοπεύουμε να ανεβάσουμε το σχέδιο με περισσότερη τεκμηρίωση.

Για τα Ρετάλια, 22-12-2023